Direktlänk till inlägg 17 december 2010

Venedig konspirationen

Av roboguy - 17 december 2010 18:17

Venedig konspirationen av Steve Berry rör sig i samma område som den mer välbekanta Da Vinci Koden. De är ganska lika varandra men jag håller till Berrys stora fördel att han i alla fall i slutet skriver om sådant som han har hittat på och vad som är historisk fakta. Något som Dan Brown definitivt inte gör. 


Innan Venedig-konspirationen tar fart ordentligt så inleds boken en smula segt och det är många karaktärer som ska presenteras, och karaktärernas bakgrund och vad de har som mål tecknas en aning skissartat, men man förstår, förstås, alltmer ju mer man läser. Men det är en lite seg uppförsbacke innan man har avverkat de första tvåhundra sidorna. Det är mycket som bland annat ska förklaras om Alexander den stora och var hans lik tog vägen, vem som stal hans lik osv osv. Den sista delen av boken är betydligt mer actionbetonad, och det är den delen som jag tycker om bäst.

En annan sak som var riktigt bra med den här boken var skurken, Irina Zovastina. En kvinna som ser sig själv som något stort, som inte drar sig för att jämföra sig själv med Alexander den stora och som inte skyr några medel alls för att styra den Centralasiatiska federationen. Berry säger att federationen är fiktiv, vilket den naturligtvis är- men det var intressant att läsa ändå om hur maktbalansen skulle kunna rubbas i världen. Dessutom vill Zovastina använda baciller i sitt erövringskrig, en fullt tänkbar strategi som skulle kunna genomföras i framtiden ( låt oss hoppas att så inte blir fallet ). 


Däremot var bokens huvudperson, den före detta agenten Cotton Malone väldigt tråkig och intetsägande. Jag hade föredragit mer om han hade varit någon blandning av James Bond eller Jason Bourne eller vad som helst- i den här berättelsen verkar han knappt begripa vad som händer och han följer mest med för att skydda en kvinnlig vän. Hans enda "superkraft" är att han är begåvad med fotografiskt minne, något som kan vara mycket användbart förstås. Men Malone är nog en av de tråkigaste hjältar jag har läst om på väldigt länge. 

Venedig-konspirationen ingår i en bokserie ( tror det är tre böcker som har kommit hittills ), men jag tycker inte man behöver läsa dem i ordning. Jag har inte gjort det och jag klarade ändå av att läsa den här boken utan att saker från förr gjorde det svårbegripligt. 


Den här blandningen med historisk fakta, konspirationer och spänning passar mig som handen i handsken och jag tror jag kommer att läsa de andra böckerna i den här serien också. 


  

 
 
Woaska

Woaska

17 december 2010 23:27

Intressant. Jag gillade båda Dan Brown filmerna, inte läst böckerna ännu men har hört att de ska vara mycket bättre. Dock så är jag tveksam att(eller ska det vara om?) jag skulle orka med det.

Tråkigt med tråkig huvudperson, hatar sånt, haha! Men "smarta" filmer gillar jag, så som Da-vinci koden och Änglar och Demoner. Även om det bara är påhitt, eller delvis påhitt, så är det intressant! Några smarta böcker kommer jag inte ihåg att jag läst direkt. Jag läser sällan böcker... Fast köpt två stycken idag! :D

http://quarflam.blogg.se

roboguy

18 december 2010 14:59

Jag har bara sett första filmen och den var riktigt usel. Böckerna är inte så bra egentligen. Änglar och demoner är den som är bättre av de två, där är det inte lika bråttom som i Da Vinci. Men jag tror du orkar läsa dem, kapitlen är korta och det går väldigt snabbt att läsa dem:)

 
Woaska

Woaska

18 december 2010 17:23

Jag tyckte mycket om båda filmerna, fast har inte gjort någon djupare analys av dem dock, kanske därför. ;) Jag gillar smarta filmer som blandar in verklig historia!

Så den är inte sådär tung med massor av kluriga förklaringar?

http://quarflam.blogg.se

roboguy

18 december 2010 17:57

Jag tycker inte smarthet och Da Vinci koden har så mycket med varandra att göra;) Du borde ta dig en titt på, eller läsa boken, Rosens namn! Den är en av de mest kända som blandar en spännande story med historiska händelser.

Boken har inte så kluriga förklaringar, nej ;) Brown ville skriva en spännande story, och det går undan och det ägnas inte så mycket tid åt att förklara saker direkt.

 
Mia

Mia

19 april 2011 11:55

Tack för en bra pressentation av boken, har precis börjat läs den. Fin blogg

http://www.mia11.bloggplatsen.se

roboguy

19 april 2011 15:34

Tack ska du ha för det:) Hoppas att du tycker att boken är lika bra som jag tyckte att den var.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av roboguy - 27 augusti 2015 11:56


  Ifjol var man en frekvent besökare i Badhusparken men i år har det inte blivit av att vara däe alls av någon anledning.  Jag vet inte varför. Det kan förstås ha varit på grund av vädret men det är inte hela sanningen. Helt enkelt har man inte ta...

Av roboguy - 25 mars 2014 21:57


Jobbet gick bra även om jag börjar bli lite trött på att enbart vara på ställen som jag redan varit på, bland annat ifjol. Jag skulle vilja prova på och städa på något av de nya ställena som de har införskaffat sedan jag var där sist.    Nåja, de...

Av roboguy - 18 mars 2014 22:07

Har precis avslutat en reprisering av arbetsmomenten och det visade sig ha tillförts några nya element sedan man var här och jobbade förra sommaren, men det är väl inget som ska gå ganska snabbt att lära sig får man hoppas. Inlärningen är precis avsl...

Av roboguy - 17 februari 2014 22:05


Ja, den frågan är berättigad: Vad fan ska man gå omkring och vara glad för på en sketen måndag? Det finns inga anledningar till att man ska gå omkring och vara glad och se ut som att man precis har lurat av Joakim von Ankas hela förmågenhet och sitte...

Av roboguy - 13 januari 2014 22:03


Jag vet inte riktigt vad jag gör för fel men det börjar påminna starkt om när man gick på universitetet- inget självförtroende, man sitter knäpptyst vid fikabordet och skrattar och smilar på kommando snarare än att man tycker att något är särskilt ro...

Presentation

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards