Direktlänk till inlägg 11 februari 2011

Hjälten

Av roboguy - 11 februari 2011 17:28

Hjälten är långt ifrån något av det bästa som kommit från Dean Koontz penna ( eller man ska kanske inte säga så längre, det är väl snarare dator/tangentbord numera?). Hjälten är ganska enkel i sin uppbyggnad och inte komplicerad- en kille, Timothy Carrier, råkar få reda på att en kvinna, Linda, ska dödas och Tim är inte den som tänker tillåta detta så han skyndar till Lindas hus för att rädda henne från mördaren Krait. 


Det som är mest spännande med den här boken är att Koontz enträget vägrar berätta vem Timothy egentligen är. Från början tänkte jag att han helt enkelt är en vanlig kille som råkar få reda på att någon ska dödas och bestämmer sig för att ta sig vatten över huvudet för att rädda Linda. Men så småningom nystas mer och mer upp om hjältens förflutna, men Koontz ger bara ut brödsmulor under berättelsens gång- även om man kan ana hur det ligger till innan förklaringen presenteras i slutet. Men det här var snyggt gjort av Koontz, det gjorde att man läste boken från början till slut bara för att få rada på vem huvudpersonen egentligen är. Och för att man vill veta hur det ska gå, förstås.


Linda däremot blir jag inte riktigt klok över. Men det konstateras ganska snabbt att hon är precis den kvinna som Tim söker efter:

" Tim sa till Linda: Pete vill veta vilken som är din favorit-tjejfilm."

" Det är hugget som stucket mellan Die hard och Man on fire, den med Denzel Washington". (s. 103). Oj, en kvinna som tycker om både Die hard och Man on fire? Vem skulle inte vilja ha henne;) Däremot är det inte svårt att föreställa sig att Linda blir alldeles blöt mellan benen på grund av Tim, han är ju precis som vilken actionhjälte som helst, även om han mest beskrivs som stor som en björn.


Mördaren är däremot lite för komplicerad för att passa in i den här enkla berättelsen. Krait tror sig vara utsänd från "spegelvärlden", han har ett något för stort intresse för speglar och han speglar sig hela tiden så fort han har chansen för han tror att det finns en dold värld bakom speglarna och att han egentligen tillhör den världen, och han säger sig gång på gång vara utsänd i världen för att döda så många som möjligt. Det hade varit bättre om Koontz hade nöjt sig med en "smart" galning enbart. 


Jag gillar det filosofiska språket som Dead Koontz då och då lägger in i sina böcker, Hjälten är förstås inget undantag: " En människas liv kan förändras i grunden på nolltid. I vartenda ögonblick i livet kan betydelsefulla förändringar ske, och i varenda sekund kan klockans tickande vara ödets röst som viskar fram ett löfte eller en varning". (s. 20). Ja, betyder det där egentligen något? 


Däremot måste jag ge översättaren lite ris. Jag vet inte vad han hade för betyg i engelska, men eftersom han har det yrke han har så borde han i alla fall ha bättre än ett G. Men det syns inte i översättningen då ord ibland har kastats om fullständigt och att meningar ibland inte är fullständiga heller. Inte bra detta, då lärare ofta säger att man ska läsa böcker för att lära sig språket och hur man ska skriva- vilket budskap sänder det då ut om det slarvas såpass mycket i böcker som det har gjorts i Hjälten?


Hjälten passar perfekt för den som inte vill tänka alltför mycket och som vill läsa en enkel och hyfsat spännande thriller. Boken går snabbt att läsa ut, jag läste klart den på ungefär fem timmar. 





  

 
 
Ingen bild

badboy

11 februari 2011 21:52

haha jag har lyckats döpa om en av mina favoritförfattare till Dead Koontz;D Duktigt, väldigt duktigt gjort av mig...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av roboguy - 27 augusti 2015 11:56


  Ifjol var man en frekvent besökare i Badhusparken men i år har det inte blivit av att vara däe alls av någon anledning.  Jag vet inte varför. Det kan förstås ha varit på grund av vädret men det är inte hela sanningen. Helt enkelt har man inte ta...

Av roboguy - 25 mars 2014 21:57


Jobbet gick bra även om jag börjar bli lite trött på att enbart vara på ställen som jag redan varit på, bland annat ifjol. Jag skulle vilja prova på och städa på något av de nya ställena som de har införskaffat sedan jag var där sist.    Nåja, de...

Av roboguy - 18 mars 2014 22:07

Har precis avslutat en reprisering av arbetsmomenten och det visade sig ha tillförts några nya element sedan man var här och jobbade förra sommaren, men det är väl inget som ska gå ganska snabbt att lära sig får man hoppas. Inlärningen är precis avsl...

Av roboguy - 17 februari 2014 22:05


Ja, den frågan är berättigad: Vad fan ska man gå omkring och vara glad för på en sketen måndag? Det finns inga anledningar till att man ska gå omkring och vara glad och se ut som att man precis har lurat av Joakim von Ankas hela förmågenhet och sitte...

Av roboguy - 13 januari 2014 22:03


Jag vet inte riktigt vad jag gör för fel men det börjar påminna starkt om när man gick på universitetet- inget självförtroende, man sitter knäpptyst vid fikabordet och skrattar och smilar på kommando snarare än att man tycker att något är särskilt ro...

Ovido - Quiz & Flashcards