Direktlänk till inlägg 23 september 2010

Hora ( den norska filmen och ingenting annat)

Av roboguy - 23 september 2010 00:05

Först och främst ska Norge ha en eloge för att de har vågat göra den här filmen. Jag skulle vilja se Sverige våga göra ett liknande experiment;) 


Men det var nog också det enda positiva som jag har att säga om Hora! Filmen i sig är väl ingenting annat än en plankning av I spit on your grave. Svårt att säga vilken som är den bättre versionen, men en viss lutning åt originalet för att den vågade ännu mer ( den hade bland annat råare scener om inte annat). 

Hora är en film gjord med begränsad budget och som inte har ( milt sagt ) bra skådisar. Det märkst på lång väg att skådisarna är amatörer och att de har medverkat i filmen samtidigt som de har haft sitt vanliga jobb vid sidan om ( om nu inte de få skådisarna i filmen är arbetslösa eller liknande). Den enda som är någorlunda känd är väl hon som spelar huvudrollen Rikke- Isabel Vibe. För dem som inte ser barnförbjudna filmer så kan jag i såfall meddela att hon är med i några sådana filmer och det är märks i Hora- hon visas upp naken många gånger, hennes bröst är framträdandei i en del scener och hon får ganska ofta visa upp sig helt enkelt. 


Det finns en hel del oklarheter också- till exempel en blond tjej som förekommer ibland. Man förstår ju att det var den tjejen som blev våldtagen i början av filmen, men vad har hon för funktion i övrigt? Kan inte någon som förstår sig på symbolik förklara det för mig, tack?! I filmen finns hon med enbart då hon står mitt i vägen på en cykel? Rikke stöter på henne när hon ska till föräldrahemmet då och då. 


Själva våldtäksscenen är inte snyggt gjord. Hur man nu ska göra det snyggt egentligen? Men i alla fall- den känns inte trovärdig! Man får inte heller se speciellt mycket av hur gärningsmännen misshandlar henne heller ( vilket inte behöver betyda att det är dåligt, för det kanske är skönt för dem som inte tycker om att se våld att slippa se hur gärningsmännen sparkar och slår Rikke). 


Sedan trodde jag att filmens höjdpunkt skulle utspela sig- den då Rikke ska hämnas för våldtäkten! Men det blir inte mycket av med det heller, tyvärr. Visserligen finns det en bra scen och det är den då Rikke tänder eld på en av gärningsmännen ( fast det syns ganska tydligt att det är en docka ty personen levde innan hon satte honom i eld men direkt efteråt ligger han helt stilla och tyst och bara... brinner upp). 


Norge har också försökt sig på att få den där Grindhouse-feelingen som fanns i te.x Planet terror då Hora ibland stannar upp, och en textremsa dyker upp som förklarar " det blev något fel med filmen" och sedan spolas det tillbaka lite och så får man se vad som händer. Det fungerar inget vidare alls tyvärr. 


Dessutom skulle den här filmen, i likhet med kanske I spit on your grave, kunna användas som rekryteringsfilm av Fi eftersom filmerna visar upp idiotiska män. Som efter det att de har begått våldtäkten- en av dem kommer dit, accepterar en middagsinbjudning från Rikke och ser mest av allt ut att tycka att han minsann förtjänar att bli bjuden på middag?! Den andre, den som är autistisk ( ytterligare en av de saker som påvisar att I spit on your grave har varit en stark inspirationskälla ) kommer med några blommor som han har handplockat uppenbarligen för att be om ursäkt för det han har gjort?! Dessutom är Rikkes pojkvän helt klart en idiot, ty när de talar med varandra i mobiltelefon ( som Rikke har tejpat fast på fönsterrutan för annars saknas täckning?) kallas Rikke för slyna och killen frågar dessutom hur många hon har knullat med! Jag blir lite harmsen över att de här killarna ska vara sådana uppenbara idioter, men det är väl också filmens poäng? 


Dåligt skådespeleri, dålig budget, en porrstjärna i huvudrollen,knappa resurser, dålig "hämnd"...? Ja, det finns ingenting som gör att du måste rusa iväg till närmaste bensinmack och se den här filmen. Frågan är om den här filmen ens kommer att komma ut på dvd? Om den inte gör det så är det ingen direkt förlust, om man säger så. Om man ska se den här filmen, så rekommenderar jag att man istället letar upp och tittar på I spit on your grave istället. Den är inget mästerverk, men den är i alla fall mycket mer sevärd än vad Hora var. Eller så sitter man lugnt och stilla i båten och väntar på remaken av I spit on your grave istället, för den ska tydligen bli mycket värre än originalet. Bara ett tips från mig, gott folk!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av roboguy - 27 augusti 2015 11:56


  Ifjol var man en frekvent besökare i Badhusparken men i år har det inte blivit av att vara däe alls av någon anledning.  Jag vet inte varför. Det kan förstås ha varit på grund av vädret men det är inte hela sanningen. Helt enkelt har man inte ta...

Av roboguy - 25 mars 2014 21:57


Jobbet gick bra även om jag börjar bli lite trött på att enbart vara på ställen som jag redan varit på, bland annat ifjol. Jag skulle vilja prova på och städa på något av de nya ställena som de har införskaffat sedan jag var där sist.    Nåja, de...

Av roboguy - 18 mars 2014 22:07

Har precis avslutat en reprisering av arbetsmomenten och det visade sig ha tillförts några nya element sedan man var här och jobbade förra sommaren, men det är väl inget som ska gå ganska snabbt att lära sig får man hoppas. Inlärningen är precis avsl...

Av roboguy - 17 februari 2014 22:05


Ja, den frågan är berättigad: Vad fan ska man gå omkring och vara glad för på en sketen måndag? Det finns inga anledningar till att man ska gå omkring och vara glad och se ut som att man precis har lurat av Joakim von Ankas hela förmågenhet och sitte...

Av roboguy - 13 januari 2014 22:03


Jag vet inte riktigt vad jag gör för fel men det börjar påminna starkt om när man gick på universitetet- inget självförtroende, man sitter knäpptyst vid fikabordet och skrattar och smilar på kommando snarare än att man tycker att något är särskilt ro...

Presentation

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards