Direktlänk till inlägg 20 augusti 2011

Hanna

Av roboguy - 20 augusti 2011 23:45

En film som jag på förhand älskade, ända sedan man fick se den första trailern, och som jag byggde upp ganska stora förväntningar inför. Men jag måste säga att tyvärr så lever inte Hanna upp till mina förväntningar, och jag blir ganska smått besviken på filmen. Å andra sidan är det inte så relevant eftersom det finns mycket i Hanna som faktiskt är jävligt bra och häftigt, inte minst huvudpersonen Saoirse Ronan som är alldeles förträfflig som Hanna. Och filmen är i grund och botten en vanlig hämndhistoria, men man förstår allteftersom att det finns mer i bakgrunden och det gör den här lite intressantare än många andra renodlade actionfilmer. Dock så var den information som framkommer i efterhand ingen Wow-upplevelse.




Läs inte mer om du inte har sett filmen.



Men det som jag tycker var dåligt med Hanna var att filmen börjar så intressant och bra- Hanna är ute på jakt i ett vintrigt landskap, har ihjäl en ren och slaktar den på egen hand och sedan dyker hennes pappa upp och säger att hon är död för hon var inte tillräckligt uppmärksam. Rådet är att man ska anpassa eller dö, så enkelt är det. 

Sedan kommer en av de häftigaste scenerna i filmen- Hannas flykt från CIA och som ackojamperas av ett härligt techno-musikstycke. Wow, liksom! Men när mina hjärnceller vaknar till liv igen så börjar man undra om regissören hyser ett hat eller ogillar CIA eftersom agenterna framstår som fullkomligt inkompetenta och bara springer omkring i korridor efter korridor samtidigt som inte en enda av dem kommer att tänka på att Hanna faktiskt är en ung flicka som, kan man tänka sig, kan gömma sig i rymseln som vuxna kanske inte ryms i? Nej, att agenter på CIA skulle vara så duma i skallen har jag svårt att tro på, tyvärr. ( Scenen vid containerna är också häftig).


Efter den här härliga inledningen så stannar filmen av helt och hållet när Hanna träffar "snälla familjen" och kärnfamiljen presenteras för Hanna som inte ens vet något om musik, TV, fläktar eller liknande moderna påfund. Härligt crazy mamman tilltalar Hanna och Hanna får en stark kontakt med snälla familjens dotter, och de delar till och med ett vänskapsband med varandra... Bah, det blir alldeles för gulligt och sentimentalt, alltsammans. Här hade jag föredragit mer rak action istället. Hanna ska ju vara tränad redan från den dag hon bara var en spermie i ett ägg till att vara en känslokall mördare, men det krackelerar snabbt.


Jag blir också irriterad över att Hanna springer iväg från faror så mycket som hon gör. Här trodde jag det skulle vara betydligt mer girl power än vad som erbjuds, men nehejdå, så fort det dyker upp något farligt börjar Hanna springa iväg och stora delar av filmen spenderar hon på flykt. Visst, hon kan konfrontera fienderna när nöden kräver det, men jag hade velat ha med betydligt fler scener där Hanna visar upp sina kunskaper. Jävligt tråkigt att ha lärt upp henne i dödandets konst och så får hon inte använda sig av det tillräckligt mycket i filmen. 


Ett roligt plus är tysken Isaac, spelad av Tom Hollander, som verkar vara smygbög fast han aldrig har kommit ut som det. Han har ständigt på sig fula kläder, alltifrån shorts till vad som verkar komma från någon som är helt modeblind- men det blir riktigt roligt i och med att det blir en härlig kontrast till hur farlig han egentligen är.


Sist men inte minst, Cate Blanchett... Fan vad bra hon kan spela isdrottning när hon har chans att vara det. Jag tänker på hennes prestation i den senaste Indiana Jones-filmen, och på precis samma sätt är hon i den här. Man känner direkt att den här kvinnan vill man inte jävlas med i onödan, och Blanchett kan verkligen se riktigt iskall och hemsk ut. Det är som att någon har glömt att slå på hjärtat i henne och hon bara drivs av isbitar. Underbart att se.


Tyvärr tycker jag också att slutet lämnade en hel del i övrigt att önska. Vad hände egentligen med "snälla familjen"? Och vad ska Hanna egentligen göra efteråt när allt hon kan är att döda... Det känns nästan, men bara nästan, som att en uppföljare inte är helt omöjligt!


Hanna gjorde mig som sagt besviken efter att jag hade sett den. Hanna kunde ha blivit så mycket mer, och det är egentligen bara den första timmen som är riktigt sevärd, för sedan går tempot ned och Hanna är inte längre lika häftig som hon hade potential att vara. Så tyvärr, Hanna blir en besvikelse fast den hade en del häftiga scener och en suverän huvudrollsinnehavare.







 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av roboguy - 27 augusti 2015 11:56


  Ifjol var man en frekvent besökare i Badhusparken men i år har det inte blivit av att vara däe alls av någon anledning.  Jag vet inte varför. Det kan förstås ha varit på grund av vädret men det är inte hela sanningen. Helt enkelt har man inte ta...

Av roboguy - 25 mars 2014 21:57


Jobbet gick bra även om jag börjar bli lite trött på att enbart vara på ställen som jag redan varit på, bland annat ifjol. Jag skulle vilja prova på och städa på något av de nya ställena som de har införskaffat sedan jag var där sist.    Nåja, de...

Av roboguy - 18 mars 2014 22:07

Har precis avslutat en reprisering av arbetsmomenten och det visade sig ha tillförts några nya element sedan man var här och jobbade förra sommaren, men det är väl inget som ska gå ganska snabbt att lära sig får man hoppas. Inlärningen är precis avsl...

Av roboguy - 17 februari 2014 22:05


Ja, den frågan är berättigad: Vad fan ska man gå omkring och vara glad för på en sketen måndag? Det finns inga anledningar till att man ska gå omkring och vara glad och se ut som att man precis har lurat av Joakim von Ankas hela förmågenhet och sitte...

Av roboguy - 13 januari 2014 22:03


Jag vet inte riktigt vad jag gör för fel men det börjar påminna starkt om när man gick på universitetet- inget självförtroende, man sitter knäpptyst vid fikabordet och skrattar och smilar på kommando snarare än att man tycker att något är särskilt ro...

Presentation

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards